Terapiatalo Quu mukana #translaki2019 kampanjassa!

26.04.2019

#translaki2019 on kampanja, jonka tavoitteena on saada translain kunnianhimoinen uudistus kirjatuksi Suomen uuteen hallitusohjelmaan. Uudistuksen myötä keneltäkään suomalaiselta ei enää vaadittaisi lisääntymiskyvyttömyyttä tai raskasta vuosia kestävää lääketieteellistä tutkimusta ehtoina oikean juridisen sukupuolen vahvistamiseksi. Sukupuolen juridinen korjaaminen tulee erottaa lääketieteellisestä ja psykiatrisesta prosessista. Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee Suomessakin perustua vain ihmisen omaan ilmoitukseen."


Terapiatalo Quu pitää erittäin tärkeänä, että nykyistä translakia päivitettäisiin.

Näkemyksemme mukaan uusi translaki:

  • olisi merkittävä askel ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta. Esimerkiksi lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on saanut moitteita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

  • selkeyttäisi transpoliklinikoiden toimintaa ja helpottaisi resurssien kohdentamista siten, että arviointi kohdistuisi lääketieteelliseen hoitoon, eikä juridisen sukupuolen määrittämiseen

  • vähentäisi sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa stigmaa ja parhaimmillaan helpottaisi ja madaltaisi kynnystä hakea psykologista tukea identiteetin jäsentelyyn tai mielenterveyden haasteisiin.


Lisätietoa #translaki2019 kampanjasta löydät täältä.