Käsien pesu, huolellistakin huolellisempi siivoaminen ja erinäisten mahdollisesti pilaantuneiden ruokien ja juomien välttely ovat monella ensimmäisiä mielleyhtymiä, kun mainitsee OCD:n eli pakko-oireisen häiriön. Pakko-oireisuus voi kuitenkin liittyä myös seksuaalisuuden ja sukupuolen teemoihin.

 

SO-OCD eli seksuaalisen suuntautumisen OCD

Ihminen oireilee pakonomaisesti seksuaaliseen suuntautumiseensa (‘sexual orientation’) liittyen silloin, kun hän alituiseen pohdiskelee, epäilee ja kyseenalaistaa omaa seksuaalista suuntautumistaan, vaikka siitä sisimmässä on jonkinlainen varmuus olemassa. Pakko-oireilu ilmenee haluna saada TÄYSI varmuus omasta seksuaalisesta suuntautumista. OCD ei syrji; pakko-oireilusta suuntautumiseen liittyen voi kärsiä niin homo kuin heterokin. Suurin osa SO-OCD-oireilusta kärsivistä ei välitä, mikä suuntautuminen itsellä on, eli heillä ei ole huolta siitä, että jokin suuntautuminen olisi hyvin pelottavaa tai väärin, vaan hankaluus on epävarmuuden muodossa. Ihminen voi pohtia toistamiseen esimerkiksi:

– Mistä lopulta voin varmasti tietää, että viehätyn juuri miehistä/naisista/muista?
– Entä jos olen erehtynyt, ja seksuaalinen suuntautumiseni onkin jotain muuta kuin mitä olen koko tähän astisen elämäni luullut?
– Jos kiihotun materiaalista X, niin tarkoittaako se että olenkin suuntautumiseltani Y?
– Mitä jos vahingossa toimin näiden ajatusten pohjalta?
– Mitä jos joku saa tietää?

 

Pyrkimys saada varmuus

On ymmärrettävää, että ihminen yrittää saada vastauksia näihin ajatuksiin havainnoimalla tuntemuksiaan. Pakko-oireilussa havainnointi ei kuitenkaan ole enää uteliaisuudesta lähtevää, rennohkoa ja ajoittaista tunnustelua, vaan siitä on muodostunut pakonomainen alituinen itsensä tarkkailu, joka ei tuota luotettavia vastauksia eikä huojennusta. Ihminen saattaa esimerkiksi:

– Tarkkailla kiihottumisen merkkejä katsoessaan elokuvaa henkilöhahmoineen ja pyrkiä tekemään tästä päätelmiä suuntautumisestaan.
– Pyrkiä testaamaan seksuaalista suuntautumistaan katsomalla erilaista pornoa ja vertailemalla tuntemuksia.
– Varoa ja vältellä tietyn sukupuolisten ihmisten kanssa vuorovaikuttamista tai heistä lukemista tai sarjojen/elokuvien katsomista, jotta ei joutuisi kohtaamaan mahdollisia kiihotuksen tunteita.
– Pyrkiä rauhoittelemaan itseään toteamalla mielessään esim. “En ole hetero/pan/homo.”, mistä kuitenkin herkästi tulee uusia ja taas uusia toistoja vaativa mantra.

Ihminen saattaa myös kuvailla tekemiään havaintoja terapeutille, ystävälle tai vaikka kumppanille, ja pyytää häntä ottamaan kantaa. Pakko-oireilusta kärsivä mieli haluaisi rauhan, varmuuden, ja saattaa epätoivoisesti vaatiakin sitä useilta eri suunnilta. Lopulta, kaikkien suoritettujen todistelujen jälkeen, ihminen ei kuitenkaan luultavimmin ole tyytyväinen vaan sama epävarmuus ja vaikeus sietää tätä epävarmuutta jatkuu yhä.

 

Muutoksen aika

Pakko-oireilu, joka liittyy enemmän sisäisiin tuntemuksiin ja ajatuksiin, ei ole välttämättä niin helppoa havaita kuin esim. peseytymiseen liittyvä pakkotoiminta, josta voi kertoa jo vesilaskukin. Silti se tuottaa yhtä lailla inhimillistä kärsimystä ja alkaa rajoittaa elämää. Usein ihmiset hakeutuvat tuen piiriin siinä vaiheessa, kun huomattava osa vapaa-ajasta alkaa kulua pakko-oireilun parissa ja myös työt tai opinnot ovat saattaneet jo häiriintyä. Usein seksuaalisen suuntautumisen OCD myös aiheuttaa haasteita ihmissuhteissa, kun mahdollisen kumppanin/kumppanien on elettävä sen tiedon kanssa, että kumppani pohdiskelee toistuvasti seksuaalista suuntautumistaan. Tällaiset pohdinnat ovat haastavia mille hyvänsä ihmissuhteelle ja voivatkin toimia sysäyksenä hakea apua. Ihmisen mielessä saattaa myös käydä ajatus, että elämässä olisi parempaakin tekemistä kuin loputon omien ajatusten märehtiminen mikä ei edes tunnu muuttavan mitään!

Altistuksia ja kiihottumisia

OCD-oireilusta on tärkeää ymmärtää pari seikkaa. 1. Varmistelu ja toistot eivät tuota varmuutta. 2. Mitä enemmän varmisteluhalulle antaa periksi, sitä useammin saa jatkossa varmistella. “Annoin pikkusormen, se vei koko käden.” on eräs ihminen kuvannut OCD-oireiluun liittyvää pahenemisvaihetta.

OCD-oireilun hoidossa tärkeää on altistaa vältettäville asioille. Mikäli ihminen on kokenut tarpeelliseksi pestä käsiään 10 kertaa tai käydä suihkussa 50min, voidaan näitä alkaa asteittain vähentämään. Siten ihminen altistuu kohtaamaan sen ahdistuksen, mikä pakko-oireilulle antautumisen uhmaamisesta seuraa. On tärkeää huomata, että altistushoito on kuin salitreeniä, eli ensin hikoillaan, jotta voidaan saada jonkinlaisia tuloksia aikaan. Altistusharjoittelun alkaessa ahdistus voi siis hyvinkin alkuun nousta eikä laskea. On tärkeää hyväksyä, että tämä on odotettavissa. Onhan se kuitenkin myös merkki siitä, että mielesi ja kehosi huomaa, että yrität tehdä jotain toisin! Ota se siis positiivisena palautteena. Sinä olet tekemässä muutosta ja se on huomattu.

Välttely on saattanut kaventaa elämänpiirin niin, että haluaisi olla vain tietyn sukupuolisten ihmisten kanssa tekemisissä. Altistaminen SO-OCD:ssä voi alkuun olla esimerkiksi erilaisten omaan suuntautumispakko-oireiluun liittyvien elokuvien katsomista tai vastaavan kirjallisuuden lukemista. Mikäli asiakas on itsemääritellyt olevansa hetero, mutta on huolissaan siitä että pitäisi (myös) samansukupuolisista, tulee osan altistamismateriaalista sisältää esim. vuorovaikutusta taikka suhteita samansukupuolisten välillä. Voi olla tarpeen käydä myös psykoedukatiivisesti läpi vähemmistöteemoihin liittyviä asioita, jotta altistaminen tapahtuu vähemmistösensitiivisesti eikä esim. stereotypioita ja stigmaa ruokkien tai käyttäen vähemmistöön kuuluvia ihmisiä tai heidän tilojaan välineinä omassa hoitoprosessissa.

 Työskentelyssä pyritään purkamaan ja ehkäisemään sosiaalista välttelyä. Esimerkiksi mikäli homoasiakas on huolestunut siitä, että hän olisi sittenkin hetero, voi sopivaa työskentelyä olla esimerkiksi romanttisen elokuvan katselua, jossa on nainen ihastumisen kohteena. Toisenlaista työskentelyä olisi yksinkertaisesti mennä esim. kauppakeskukseen istuskelemaan ja ohimennen katselemaan ostoksilla olevia naisia. On tärkeää tietää, että seksuaalista kiihottumista tapahtuu myös aivan sattumanvaraisesti eikä se suoraan kerro suuntautumisesta. Samoin on tärkeää tietää, että mielessä ja aivoissa seksuaalinen virittyminen ja jännittävät hieman pelonsekaiset tuntemukset saavat myös virittymistä aikaan, eivätkä aivomme aina osaa tulkita kummasta itse asiassa on kyse. Työskentelyn ohjenuorana voi olla “Let it happen. Antaa sen tapahtua.”

 

Reaktioiden estäminen

“Antaa sen tapahtua.” pitää sisällään myös ajatuksen, että ajatusten ja kehon reaktioiden ei tarvitse tarkoittaa yhtään mitään ja siksipä niihin ei tarvitse lähteä reagoimaan yhtään mitenkään. Tarkoitus on estää pakonomaisten rituaalien toteuttamista, joilla ihminen on pyrkinyt poistamaan ahdistavia tuntemuksia. Ihminen on saattanut ajatella esim. neutraloivia ajatuksia pyrkiessään poistamaan kiihotusta tai hokea jonkinlaisia neutraloivia mantroja. Reaktioiden estäminen on haastavaa ja yleensä tässä ammattilaisen tuki onkin keskeistä. Motivaatiota ja sitoutumista voi kasvattaa miettimällä tulevaa ja sitä, kuinka paljon aikaa tulee säästymään paljon mukavampiin asioihin. Minkä parissa haluat elämäsi viettää? Ajatuksia käy ihmismielessä useita kymmeniä tuhansia per päivä, eikä ole mitään syytä jumittua juuri tietynlaisiin ajatuksiin. Antaa ajatusten tulla ja mennä, sillä uusia tulee kuitenkin tilalle aivan pian.

 

Olenko ainut joka kärsii tällaisesta?

Et ole. Tutkimusten pohjalta on arvioitu, että ihmisistä joilla elämänsä aikana on OCD-oireilua, 12 %:lla oireilu on jossain kohti elämää seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää. Ammattikokemuksen pohjalta varovasti arvioisin, että OCD-oireilun ilmeneminen juuri seksuaalisuuden alueella on ainakin hieman todennäköisempää, mikäli seksuaalisuus on jollain lailla tabuna koettu ja/tai siihen on liittynyt voimakkaita kieltäviä elementtejä. Ylipäätään OCD vaikuttaa olevan aikamoinen kameleontti, eli se saattaa näppärästi vaihtaa ulkoasuaan elämän aikana ja voikin kestää hetki huomata, kuka rituaaleja arjessa on alkanut salakavalasti pyörittää.

Kärsimään ei kuitenkaan tarvitse jäädä. Jos tuntuu siltä, että haluaisit tehdä elämässäsi mieluummin jotain ihan muuta kuin märehtiä seksuaalisen suuntautumisen kyseenalaistamisen kanssa, ota yhteyttä meihin quulaisiin.

Kirjoittanut Maarit Grönroos

Lähteitä:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789417301351
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3070770/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178124004839?via%3Dihub

https://www.duodecimlehti.fi/duo98846