Siinä missä suuressa maailmassa on monenlaisia koulutusohjelmia ja sertifikaatteja, ei Suomessa vielä juurikaan ole erityistä tahoa, joka tunnustaisi osaamisen LHBTQIA+ teemoista. Erilaisia terapeuttilistauksia on olemassa, mutta monesti näihin liitytään omatoimisesti eli oman kiinnostuksen ja osaamistason itsearvioinnin perusteella. Lisäksi jotkut kolmannen sektorin tahot saattavat ylläpitää epävirallisia listoja, perustuen asiakkailta kuultuun palautteeseen ja/tai työntekijöiden tekemään epävirallisempaan osaamisen arviointiin esim. yhteisten työkokemusten perusteella.
Lopulta jää paljolti asiakkaan harteille ottaa selvää, millaista ammattilaisen osaaminen näissä teemoissa on. Onko se sateenkaariteemojen suhteen esimerkiksi tietoisuutta sateenkaariasioista, perushyväksyvää vai erityisosaavaa? Teimme avuksesi listan, jota voit hyödyntää kun etsit osaavaa ammattilaista netissä, kirjoittaessasi viestiä ammattilaiselle tai vaikka ensimmäisellä tutustumistapaamisella.
1. ”Millaista koulutusta sinulla on LHBTQIA+ teemoista? Missä olet hankkinut tämän koulutuksen?”
Virallista yhtä koulutustahoa ei Suomessa toistaiseksi ole, vaan osaaminen voi koostua erilaisista palasista. Esimerkiksi Seta, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja yksittäiset eri ammattilaiset sekä yhdistykset tarjoavat koulutuksia sateenkaariteemoista. Jotkut yliopistot tarjoavat yksittäisiä kursseja moninaisuuden teemoista. Koulutusten laajuus vaihtelee huomattavasti parin tunnin luennoista erilaisiin täydennyskoulutuksiin. Täydennyskoulutusten tarkastelussa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esim. seksuaaliterapian koulutukset ovat tietojemme mukaan aina yleisiä koulutuksia seksuaalisuudesta – ei siis erityisesti vain sateenkaarevasta seksuaalisuudesta, vaan se on eri koulutuksissa mukana eri tavoin, yhtenä huomioitavana osa-alueena.
Quulaisista moni on käynyt (ja osa ollut mukana kouluttamassa) Aleksi Jalavan reilun vuoden mittaisen täydennyskoulutuksen sukupuolen, seksuaalisuuden ja suhteiden moninaisuudesta. Erityisosaamista hankitaan myös ulkomailta. Etäkoulutuksia on joskus mahdollista tehdä Suomesta käsin, mutta lisäksi osa ammattilaisista tekee opintomatkoja ulkomaille tai on tehnyt osan urasta ulkomailla. Myös työssäoppiminen esimerkiksi järjestösektorin tehtävissä voi rakentaa arvokasta sateenkaariosaamista.
2. ”Kuinka moni asiakkaistasi kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön? Kuinka kauan olet työskennellyt sateenkaariteemojen kanssa?”
Harva varmastikaan osaa antaa tästä suoraa lukumäärää LHBTQIA+asiakkaista, mutta osaa varmaankin kertoa, onko suurin osa asiakkaista sateenkaarevia tai onko heitä vain muutama vuosien aikana. Työvuosien suhteen ammattilainen osaa varmasti kertoa tarkemmin, onko jossain kohti uraa suuntautunut enemmän nimenomaan sateenkaariteemojen pariin.
3. ”Onko sinulla työnohjaajaa nimenomaan sateenkaariteemoihin?”
Tämä on tärkeä kysymys. Työnohjaus voi toteutua säännöllisesti erityisesti sateenkaariosaavan työnohjaajan kanssa tai sitten koko työnohjaus voi puuttua ylipäätään aivan kokonaan – ja kaikkea näiden väliltä! Sateenkaariosaavan työnohjaajan puuttuminen ei välttämättä ole punaisen lipun paikka, mutta pidä huolta, että ammattilaisella on kuitenkin jokin taho, jolta voi tarvittaessa konsultoida sateenkaariteemoista. Tämä voi järjestyä esim. yksittäisten työnohjauskonsultaatioiden kautta tai vaikkapa vertaistyönohjauksena kollegiaalisissa tapaamisissa. Pelkkä kouluttautuminen sateenkaariteemoista tarjoaa hyvän siemenen ja alustan sateenkaarierityisen osaamisen kehittämiseen, mutta tuo siemen tarvitsee hoivaa, jotta se pääsee kehittymään täyteen kukoistukseen. Monesti erityisosaamisen hankkiminen on prosessi, jossa jatkuva lisäkouluttautuminen ja prosessimainen työnohjaus ovat kriittisen tärkeitä.
4. ”Kuulutko itse LHBTQIA+ yhteisöön tai identifioidutko LHBTQIA+-termein?”
Ennen kuin kysyt tämän kysymyksen, niin mieti haluatko tietää vastauksen. Mikäli etsit psykoterapeuttia pidemmäksi aikaa, niin mieti miltä sinusta tuntuisi tietää tällainen asia hänestä. Millainen merkitys tuolla tiedolla on sinulle ja yhteiselle työskentelyprosessille? Riippuen ammattilaisesta, ammattilaisen henkilökohtaisista rajoista ja teoreettisesta viitekehyksestä, ammattilaiset vastaavat tähän kysymykseen eri tavoin. Voi olla hedelmällisempää käydä yhteinen keskustelu aiheesta kasvotusten kuin miettiä ennalta, mitkä olisivat oikeita tai vääriä vastauksia. Sinulle voi olla tärkeää, että ammattilainen on myös elänyt joitain kokemuksia tai ollut osana yhteisöä, tietää näistä teemoista omakohtaisesti. Toisaalta sinulle voi olla tärkeää, että ammattilainen on näissä pidättyväinen eikä kerro itsestään. Tärkeää on keskustella siitä, mitä jos sattumalta törmäisitte vapaa-ajalla yhteisön tapahtumissa toisiinne. – Ja aivan, voitte toki törmätä toisiinne myös ruokakaupassa, koulun kevätjuhlassa, uimahallissa ja niin edelleen.
5. Kysy tarkempia kysymyksiä teemoista, jotka ovat juuri sinulle tärkeitä
Erityisesti sähköpostitiedustelussa sinun ei tietoturvallisuuden takia kannata kertoa suoraan omasta itsestäsi, vaan muotoilla kysymykset ammattilaisen osaamista kartoittaviksi. Esimerkiksi ”Millaista osaamista sinulla on intersukupuolisuudesta?”, ”Oletko työskennellyt pitkään monisuhteisuuden ja traumojen parissa?” tai ”Millaista asiantuntijuutta sinulla on neurokirjosta ja sukupuolen moninaisuudesta?”.
6. Havainnoi ammattilaista
Vastaukset kysymyksiisi ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on havainnoida, vaikuttaako ammattilainen siltä, että hänellä on rento olla näistä teemoista puhuttaessa. Erityisesti kasvotusten tapaamisessa pääset tarkkailemaan sitä, ymmärtääkö ammattilainen kysymäsi oikein tai kysyykö hän tarkennusta, käyttääkö hän vanhentunutta kieltä tai toisaalta varooko käyttämästä joitain sanoja. Jos korjaat häntä niin jatkaako hän pahoittelun jälkeen seuraavaan aiheeseen vai puolustautuuko tai jää selittelemään kiusallisen pitkällisesti pahoitellen? Voit ehkä huomata, kysyykö ammattilainen mitä nimeä toivot itsestäsi käytettävän tai kysyykö hän vaimosta, miehestä vai kumppanista tai kumppaneista. Tuntuuko sinusta siltä, että tulet ymmärretyksi ja kunnioitetuksi vai koetko jollain tapaa olosi kyseenalaistetuksi, väärinymmärretyksi tai uhatuksi?
Sopivan ammattilaisen valinta ei ole eksaktia tiedettä, mutta kiinnitä huomiota siihen, että sinulla on vaikutelma, että mikäli ammattilainen ei ymmärrä jotakin, niin hän on valmis korjaamaan käsitystään tarkennuksen myötä ja/tai hakemaan lisää tietoa teemasta tarvittaessa. Harva on erikoistunut nimenomaan tiettyyn viiteen päällekkäiseen identiteettistatukseen, mutta jos tietää enemmän jo muutamasta, niin ei lisätiedon omaksuminen ja avoimuus uudelle ole välttämättä kynnyskysymys. Tärkeää olisi, että sinä saat kuitenkin olla asiakas etkä terapeuttisi kouluttaja. Voi olla aivan hyvä asia, että ammattilainen pyytää sinulta esim. lukemisvinkkejä vaikkapa panseksuaalisuudesta, mutta huonompi juttu, mikäli suuri osa tutustumistapaamisesta menee siihen, että sinä selität mitä panseksuaalisuus terminä yleisesti tarkoittaa.
7. Hyvää tarkoittavia lauseita
Suurin osa ammattilaisista haluaa auttaa ja tarkoittaa hyvää. On kuitenkin lauseita, jotka saattavat vihjata siitä, että ammattilaisella ei itse asiassa ole erityistä osaamista sateenkaariteemoista. ”Kohtaan kaikki ihmisinä.”, ”Ei minulle ole väliä onko asiakas homo tai hetero.” tai ”Minulle kaikki asiakkaat ovat yhdenvertaisia.” Ehkäpä näissä kohdin voit kysyä lisää siitä, mitä ERITYISTÄ sateenkaariosaamista ammattilaisella on.
8. Varo näitä
On myös vakavia varoitusmerkkejä, joiden kohdalla lämpimästi suosittelemme käymään vähintään jollain toisella ammattilaisella tutustumassa.
- Ammattilainen ehdottaa, että jostakin sukupuoleesi tai seksuaaliseen suuntautumiseesi liittyvästä ominaisuudesta voisi päästä pysyvästi eroon sinnikkäällä työskentelyllä.
- Ammattilainen esittää yksiselitteisesti ensimmäisillä tapaamisilla, että tietty lapsuuden trauma on suoraan aiheuttanut tietyn seksuaalisen käyttäytymisen tai sukupuolen ilmaisun.
- Ammattilainen eksyy puhumaan puheryöppynä itsestään ja historiastaan, muista asiakkaista, vähemmistöön kuuluvista tuttavistaan tai muuta vastaavaa.
- Ammattilainen arvostelee toistuvasti kovin sanoin nykyaikaisia seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviä teemoja, esim. ”Nykyään lapset ei saa olla tyttöjä ja poikia” tai ”Tämä sateenkaari-ideologia yrittää sekoittaa kaikkien pään” tai ”Kohta halutaan mennä koirien kanssa naimisiin”.
- Ammattilainen ehdottaa tapaamisia vastaanoton ulkopuolella tai mitä tahansa fyysistä toimintaa, joka saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi ja ettei sinulla olisi tilaa kieltäytyä.
- Ammattilainen keskittyy sateenkaari-identiteettiisi kuin se olisi itse ongelma, siitä huolimatta että tulit hakemaan apua masennukseen, äkilliseen menetykseen tai esiintymisjännitykseen.
Sinulle on aivan varmasti olemassa parempi ammattilainen jossakin! Älä jää jumiin ensimmäisen ammattilaisen kanssa, jonka vastaanotolle sait ajan, jos et koe oloasi turvalliseksi, nähdyksi ja kuulluksi.
9. Bonus: kysy vielä!
On tavallista, että mielenterveysalan koulutuksissa keskitytään huomioimaan, miten tukea ihmisiä haasteissa – esim. miten tukea vähemmistöasemaan liittyvän vähemmistöstressin kanssa. OK. Mutta entä jos kysyisit ammattilaiselta ”Hei, vielä yksi kysymys;
Millaisia erityisiä vahvuuksia ja voimavaroja LHGBTQIA+-ihmisillä kokemuksesi mukaan on?”
Kirjoittanut: Maarit Grönroos