Rakkaus on monen mielestä tärkeimpiä tunteita elämässä. Joillekin rakkaus on se iso r-sana, jota ei turhaan lausuta. Ilmoitetaan mikäli se joskus loppuu. Toisille on luontevaa kertoa rakkaalle vaikka joka päivä, että rakastan, edelleen rakastan ja varmasti huomennakin rakastan. Rakkaus luo turvaa ja pysyvyyttä. Se on tyyni valtameri, jossa voi rauhassa seilata. Monesti vanhempien rakkauden ja kumppanuuden varaan rakentuu koko perheen arjen ilmapiiri. Rakkaus on siis tärkeää. Mutta, monelle meistä:

Rakkaus ei yksin riitä

Milloin olet viimeksi kertonut kumppanillesi, että haluat häntä? Antanut ajan pysähtyä hetkeksi, katsonut silmiin ja sanonut ”Haluan sinua.”. Pitänyt katseesi hänessä ja antanut noiden sanojen ja niiden merkityksen laskeutua hänen tajuntaansa ja kehoonsa, sisimpäänsä.

Monelle meistä on tärkeää kokea olevamme haluttuja. Ei pelkästään rakastettuja, kunnioitettuja, arvostettuja ja tärkeitä, vaan polttavan ja intohimoisen halun kohteita. Sellaisen halun kohteita, joita elokuvissa kuvataan vaatteiden päältä repimisellä ja nappien ympäriinsä lentelyillä. Elokuvissa se näytetään toisen fyysisenä riisumisena alastomaksi, paljaaksi. Väitän kuitenkin, että vähintään yhtä voimakkaasti voit saada toisen kokemaan olonsa paljaaksi yksinkertaisesti kertomalla halusi häntä kohtaan. Suoraan ja läsnäolevasti. Et tarvitse kynttiläillallista etkä viinilasillista. Etkä tarvitse siihen rauhallista viikonloppua poissa arjesta luksushotellissa ihan kaksin. Voit ottaa sen pienen, ohimenevän hetken ja käyttää sen hyväksi. Ota aito kontakti kumppaniisi, ole läsnä ja katso häntä – oli se sitten tiskivuoren keskellä tai polkupyörää korjatessa. Kerro, mitä haluat. Yksinkertaisesti. Kerro, että haluat häntä. Tai kerro, mitä haluat tehdä hänelle tai hänen kanssaan. Pidä kumppaniasi siinä hetkessä sen aikaa, että sanat ehtivät laskeutua perille. Anna hänen nauttia niistä. Ja sitten päästä irti ja katso mitä tapahtuu.

Seksuaalisen halun liekki ei syty itsekseen

Meille syötetään tarinoita ja kuvastoa, jossa seksuaalinen halu vain on jokaisessa meissä. Väärin – on ihmisiä, jotka eivät koe seksuaalista halua tai viehätystä, ja se on ok eikä sille tarvitse tehdä yhtään mitään ellei halua. Meille väitetään, että seksuaalinen halu syntyy murrosiässä ja sen jälkeen se vain on, taikka suhde on varmasti huono, jos halua ei ole. Väärin. Usein onnellisia parisuhteita ajatellaan suhteina, joissa seksuaalinen halu vain automaattisesti kulkee samalla tasolla ja samanaikaisesti vuosikausien ajan. Aivan yhtä väärin. Kuinka monta ihmistä tiedät, joilla on täsmälleen sama luontainen ruoka- tai unirytmi ja samat ruoan ja unen tarpeet kuin sinulla? Aivan, se on varsin harvinaista. Seksuaalinen halu ei ole yhtään sen yksinkertaisempi ilmiö.

Kun pikkulapsena en välillä suostunut ruokapöytään, olin huonolla tuulella ja kaikki oli vain hirvittävän väärin ja huonosti, niin vanhempi tiesi mistä narusta vetää. Silloin tarjotaan lempiruokaa tai jotain harvinaisempaa herkkua. Kas vain, kyllä se ruokahalu sieltä löytyy. Ei ehkä ihan heti, mutta viimeistään muutaman haarukallisen jälkeen. Seksuaalisen halun resepti toimii samaan tapaan. Aina ei huvita. Mikä tahansa seksi ei kiinnosta. Jos kaipaat seksuaalista halua elämääsi, niin lähde houkuttelemaan sitä esiin. Ota aikaa itsellesi. Anna itsellesi lupa unelmoida, muistella ja fantasioida. Millainen on kuumin seksuaalinen muisto, joka mieleesi palaa? Millaisia näkymiä mieleesi tulvii? Millaisia hajuja ja makuja muistat? Millainen rooli sinulla fantasioissasi on?

Seksuaalisuus on alkukantainen ja eläimellinen voima, joka meissä on. Toivon, että kun olet itsesi kanssa, niin antaisit itsellesi luvan ajatella, muistaa, toivoa, haaveilla ja pohtia mitä tahansa. Aivan mitä tahansa. Mielessäsi ei tarvitse olla lakeja, ei kulttuurin normeja eikä vanhempiesi mielipiteitä tai ystäviesi kommentteja. Anna mielesi vaeltaa vapaasti ja uteliaasti tutkien. Uskalla löytää itsestäsi jotain uutta. Fantasiasi ovat sinun. Kukaan muu ei omista niitä. On sinun päätöksesi, haluatko jakaa niitä jonkun kanssa vai haluatko pitää ne vain aivan omana salaisuutenasi. Voit ajatella ja fantasioida aivan mistä tahansa, eikä sinun tarvitse ottaa suorituspaineita siitä, miten toteuttaa fantasia tai onko se turvallista tai varmasti mukavaa myös muille osapuolille. Mielesi on sinun aarteesi, ja aivan kuten omaa kehoasi, ei omaa mieltäsikään sisältöineen tarvitse jakaa kuin niiden kanssa, joiden kanssa haluat. Mielessäsi voit turvallisesti nauttia kaikesta siitä, mitä vain ikinä pystyt kuvittelemaan. Joskus onkin juuri niin, että mielesi keksii niin monimutkaisia, eläviä tai hurjia fantasioita, että ne ovat kotonaan mielessäsi, ilman tarvetta laittaa kaikkea toteen. Näin on aivan hyvä. Hyvä on sekin, mikäli löydät jotain kiinnostavaa, mitä kohti haluat lähteä kulkemaan.

Täytekakun rakentaminen

Seksuaalisen halun rakentaminen ei ydinidealtaan ole sen ihmeellisempää kuin herkullisen ja upean täytekakun rakentaminen. Aivan ensimmäisenä tarvitaan halu tehdä kakku, eli tarvitaan halu kokea seksuaalista halua. Se voi olla pieni kipinä, uteliaisuus tai päätös tutkia asiaa. Tämän jälkeen tarvitaan jonkinlainen resepti pohjalle, jonkinlainen idea. Tärkein väline ja tekijä tämän reseptin toteuttamisessa on lopulta sinä itse. Voit kasvattaa halua kokea seksuaalista nautintoa itseksesi. Voit myös nauttia itseksesi. Mikäli haluat ottaa kumppanisi mukaan tämän täytekakun rakentamiseen niin muista jättää hänellekin tilaa kakun raaka-aineiden ja koristelun päättämiseen ja yhteiseen tekemiseen. Joskus se vaatii tasapainoilua; ehkä tällä kertaa mennään enemmän sinun halujesi mukaan ja seuraavalla kerralla enemmän hänen halujensa mukaan. Minkä polun asian suhteen otattekin, niin ”omistakaa” se. Kun siis teet päätöstä esimerkiksi myötäillä toisen haluja ja toiveita juuri tällä kertaa, niin tee se koko sydämelläsi asiaan antautumalla. Silloin sinäkin voit kokea vapaammin ja pidättelemättä. Kun olette yhdessä seksuaalisuuden ja seksin äärellä, niin pyrkikää unohtamaan päämäärä. Heittäkää kakun koristelupiirrokset menemään ja eläkää hetkessä tunnustellen. Hyvä kosketus lähtee aina siitä hetkestä, jossa kulloinkin ollaan. Sitä ei voi piirtää ennalta taitavimmassakaan keskustelussa.

Kirjoittanut Maarit Grönroos

Mikäli toivot tukea seksuaalisuuden kysymysten äärellä, voit varata ajan seksuaaliterapiaan vastaanotolleni täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *